MONDAYS

  

gerecseviz


Nagyobb térképre váltás

Címünk:
2831 Tarján, Csalogány út 31

Tarjánról: (Preambulum)
Tarján Tatabányától észak-keletre mintegy 10 km-re fekvő német nemzetiségű falu, amely a Gerecse-hegység központi medencéjében, a Szent László patak völgyében helyezkedik el. A török időkben 1529-től a török hódoltság területére esett. Német eredetű lakóit 1737-től kezdve Dél-Németországból telepítették ide. Gróf Esterházy József 40 katolikus családot telepített Németország déli és középső részéről Tarjánba.


A történelem viharai miatt a népesség számaEsemény hozzáadása a mai naphoz változó volt. A XVII. Században a Csáky féle telepítés eredményeként református maEsemény hozzáadása a mai naphozgyarok éltek itt. 1727-ben lett at Esterházyak tulajdona. A jobbágyság megszűnésével a földeket felparcellázták és kisbirtokként kiosztották. Tarján védőszentje Szent György. Elhelyezkedése a Kárpát-medence fekvését idézi.

A dimbes-dombos, patakokkal szabdalt kis medencét a Gerecse hegykoszorúja öleli át. Igen régi település, Pesti Frigyes szerint először II. Endre idején, a XIII. században említik az oklevelekben. 1426-ban már a tatai vár tartozékai között történik róla említés. A község ekkor Esztergom megyéhez tartozott.

Erdőit a megalakult erdőbizottság kezelte. A múlt század végén már jól működő, jól jövedelmező tehenészet volt a faluban, emellett a fakitermelés is gazdagította a lakosságot. Az erdőbizottság rendszeresen bérbe adta az erdőket az Esterházyaknak, itt tartották a vadászatokat.

 
 
 
gerecse