MONDAYS

 
a
v
A Gerecse víz a több millió éves mészkövek által szűrt ivóvíz..
Melyet több száz méter mélyről, bányászati körülmények között emelnek a felszínre, cégünk pedig lágyítás, mechanikai szűrés és tisztítás után palackoz. A Gerecse víz minőségi ivóvíz, melynek kellemes, harmonikus ízét a benne túlsúlyban lévő kalcium , magnézium és hidrogén-karbonát ionok kedvező aránya biztosítja..

A természetes vizek hatása
Tudomány és Érdekesség

Kevés olyan élelmiszer van ma Magyarországon, amelynek az egy főre eső fogyasztása évről-évre olyan nagymértékben növekszik, mint a palackozott természetes ásványvízé.A természetesvíz igen értékes élelmiszer, mert tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat. Biztosítja az ásványi anyag szükségletünket.

A víz minősége kulcsfontosságú kérdés.

A minősítéshez szükséges egy minta, amelyet a helyszínen vagy akkreditált laboratóriumokban ellenőriznek. A méréseket követően értékelik a vizsgált mintákat. A víz vizsgálata természettudományos vizsgálat.

Magyarország nagy része sík feltöltött medence, azaz alföld. A nagyobb folyók, főleg a Duna által folyamatosan ún. partiszű- résű vízzel ellátott területeken, pl. a Kisalföldön, Dunai szigeteken található a legjobb minőségű mélységi víz hazánkban. Európa legnagyobb ivóvíztartalékai is itt találhatók. Az alföldek folyóktól messzebb eső területein már mélyebben találhatók a víztároló rétegek.

Vízminőségük a hosszú beszivárgási idő során a kőzetekből kioldott szennyező anyagok miatt lényegesen kedvezőtlenebb az előbbieknél. A hegyvidékeken a sok csapadékból jelentős mennyiség beszivárog a hegyet felépítő kőzetbe, majd a súlyánál fogva lefelé a völgyek felé áramlik a kőzet repedéseiben. A völgyekben, lankásabb hegyoldalakon akár forrásként is felszínre bukkannak, de sekély mélységű kutakkal is befoghatjuk ezeket a vizeket. A hegyvidéki vizek vízminőségét az adott hegy kőzetanyaga döntően befolyásolja. Nálunk két fő csoportra, a vulkánikus kőzetekből álló, illetve az üledékes főleg mészkő hegyvidékekre oszthatjuk ezeket a területeket. Az egyik nagy csoportba sem sorolható dombvidéki területeken agyagos, rossz víztároló kőzetek találhatóak a felszínen. Itt főleg a vízfolyások völgyében a mélyebb fekvésű részeken számíthatunk kutakkal hasznosítható vízkészletre.

A nagyon mélyen (több száz méter) fekvő vízadó rétegekben találhatók az ország vonzerejét jelentő hévizeik. Ezeket a helyi vízellátási rendszerekkel nem tudjuk elérni. Országunk különböző részein a házi vízellátásunk kialakításánál az alábbi vízminőségre és vízmennyiségre számíthatunk.

 
 
 
gerecse