Szikvíz: "Garantáltan hagyományos és különleges termék”
írta: Gerecsevíz | cikkekA szikvíz (vagy közkeletű nevén a szódavíz) szén-dioxiddal dúsított ivóvíz, amelyet zárt rendszerű technológiában nagy nyomással palackoznak. Szikvíznek (szódavíznek) csak olyan terméket szabad nevezni, amely szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezető szárral ellátott szikvizes ballonba van töltve. A szifonfej biztosítja a tökéletes zárást, és a szódavíz egyenletes, élvezhető minőségét a palackban lévő utolsó cseppig, megkülönböztetve a szikvizet minden más hasonló – csavarzáras kupakkal lezárt – terméktől, garantálva egyben a zárt rendszert a töltéstől a vásárlóig és vissza.
A szikvízből a használat során olyan csekély mennyiségű szén-dioxid távozik csak, hogy a víz szénsavtartalma, kellemes savanykás íze gyakorlatilag a palack egész tartalmában azonos. Valamilyen formában ezeket is itt lehessen megtekinteni. Külön lehet szedni őket.
Szikvíz készítés:
A szikvízüzemek a beérkező ivóvizet szükség esetén különféle vízkezelési eljárásokkal (vízlágyítás, mechanikai szűrés, tisztítás, gáztalanítás, esetleg vízhűtés) előkezelik.
A megfelelően kezelt vizet és az élelmiszeripari minőségű és kellően szabályozott nyomású szén-dioxidot a szikvízkészítő (szaturáló) gépbe vezetik. A jó szikvíznek legalább 7-8 g/liter szén-dioxidot kell tartalmaznia. Az elkészült szénsavval dúsított ivóvizet különféle szikvizes göngyölegekbe töltik.
Maga a töltés a szikvízkészítés legmunkaigényesebb része, ami szakértelmet, gyakorlatot és nagy odafigyelést igényel. Fontos szabály, hogy 15 százaléknyi gáztérnek kell lennie a víz felett. Ez a gáztér – összesűrített széndioxid –, valamint a használat során a széndioxiddal dúsított a vízből kiváló gáz biztosítja, hogy a szikvíz kijöjjön a palackból.
Ez is érdekes lehet, korábbi cikkek:
-
A szikvíz összetett szó, a szik, szikes föld és a víz összekapcsolásával képzett szó, keletkezésének..
-
Érdemes lehet ezen pezsgő víz azon személyekre nézve, kik borral nem élvén, szomjúságuk..
-
A szikvíz szén-dioxiddal dúsított ivóvíz, amelyet zárt rendszerű technológiában palackoznak..
A Gerecsevíz ásványvizzé minősített vízbázisból származó ivóvíz, melynek rendszeres fogyasztása segíti megőrizni egészségünket.
A Gerecsevíz a több millió éves mészkövek által szűrt ivóvíz, melyet több száz méter mélyről, bányászati körülmények között emelnek a felszínre,.
Kérdés esetén forduljon bizalommal hozzánk.
Hau Ferenc • +36 30 993 54 82 • info@gerecseviz.hu
A víz minősége kulcsfontosságú kérdés
Vízminőségük a hosszú beszivárgási idő során a kőzetekből kioldott szennyező anyagok miatt lényegesen kedvezőtlenebb az előbbieknél. A hegyvidékeken a sok csapadékból jelentős mennyiség beszivárog a hegyet felépítő kőzetbe, majd a súlyánál fogva lefelé a völgyek felé áramlik a kőzet repedéseiben.. elolvasom